Thurston provided a new two storey, Modular Classroom block that tied into the existing school buildings on the campus.
As the major part of this campus upgrade project, volumetric modular was chosen to minimise on-site risks whilst achieving an advanced delivery programme.
Precision manufacturing methods allowed the building to be manufacturing in a controlled setting off-site, greatly reducing dust or contamination levels on site.

  • Features:
    Two-Storey
    3 ICT Suites
    Fully Equipped Science Laboratory
    7 Classrooms
    Rooftop PV Array
    BREEAM “Excellent”

Working with principal contractor Kier Construction, the work consisted of removing two temporary classrooms from a open courtyard, then designing and building a two storey, 24 bay modular classroom block in the London borough of Wandsworth.
Consisting internally of three dedicated ICT suites, a fully fitted science laboratory along with seven classrooms. The building has multiple separate entrances over various levels and fire exits, thus providing total flexibility when utilising the space for differing education functions.
Externally the project included removing a temporary classroom facility, and previous sub-structure and replacing with all new foundations, utility services, footpaths and an access road with external landscaping and drainage.

Due to planning conditions and the rural setting, the exterior walls were finished in a brick slip and render finish, with aluminium doors and windows to comply with all Building Regulations.
The new teaching block houses photovoltaic cells on its roof to generate electricity.  Each classroom includes a heat recovery ventilation unit to avoid wasting heat in winter.  The ventilation units extract hot air from the new classrooms and use it to preheat the fresh air as it is brought in to ensure an optimum classroom environment for learning.
An air source heat pump was also installed (which extracts heat from the air and transfers it into our heating and hot water system to reduce gas bills); and also to upgrade corridor and classrooms lights to new energy efficient LED systems.

CUSTOMER COMMENT
“The new build extension has been designed to complement St Cecilia’s Church of England School’s existing buildings, to maintain connectivity with the main school and ensure cohesion across the campus. It was important to encourage unity between both the buildings and students in each facility.”

www.thurstongroup.co.uk

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

code